Trend Update: Crowdsourcing in media

Crowdsourcing in media

Wat kun je als media- en uitgeefprofessional met publiekspanels? Wat is de impact van het raadplegen of betrekken van een grote groep mensen? Kom luisteren naar de ervaringen van Gijs Rademaker met het RTL Nieuwspanel. Met het panel wil RTL burgers vanaf 18 jaar een stem geven in artikelen, nieuwsprogramma's en aan de talkshowtafels. Zelf zegt Rademaker daarover: "(…) Als nieuwsorganisatie wordt het in deze tijden van maatschappelijke spanningen en toenemende polarisatie steeds belangrijker om ook actief informatie op te halen." Het publiek geeft zo input voor journalistieke verhalen. De spreker geeft zijn visie op kansen, mogelijkheden en de impact van crowdsourcing.

N.B. Wil je ook bijgepraat worden over andere belangrijke trends en ontwikkelingen in media- en uitgeefland? Klik hier voor het overzicht van Trend Updates.

Download hier het programma (PDF).


Sprekers

Gijs Rademaker

Opiniepeiler en presentator
Mediafederatie

Gijs Rademaker is journalist, presentator en opiniepeiler bij RTL Nieuws. Hij studeerde geschiedenis en journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen en was jarenlang het gezicht van het EenVandaag Opiniepanel. Hij duidt geregeld maatschappelijke ontwikkelingen en peilingen als tafelgast in talkshows als Pauw, Jinek, Op1, Humberto, Beau en Renze. Verder host en produceert hij de podcast DinoCast met Maarten van Rossem (winnaar Dutch Podcast Awards 2022, Beste Podcast Wetenschap & Educatie) en presenteert hij met Maarten de tv-serie Dinojacht op Videoland.


Programma

09:00

Trend Update

Gijs startte kortgeleden met het RTL Nieuwspanel. Panelleden worden via vragenlijsten regelmatig naar hun meningen en ervaringen gevraagd. Hoeveel vertrouwen hebben ze in het kabinet, kunnen ze de boodschappen nog betalen, hoe snel kunnen ze bij hun huisarts terecht? Het publiek geeft zo input voor journalistieke verhalen. Gijs deelt zijn ervaringen met crowdsourcing in media. 

09:30

Optioneel: Q&A

Heb je nog vragen? Blijf nog even online en stel ze aan onze expert.

10:00

Einde Trend Update

Je ontvangt achteraf toegang tot de filmopname en enkele goede artikelen, video’s of podcasts over het onderwerp.