Auteursrecht, back to basics en actualiteiten

Donderdag 14 maart 2024: Auteursrecht, back to basics en actualiteiten

Deze online bijeenkomst gaat over de basis van auteursrecht en nieuwe ontwikkelingen. En over collectief beheer. Wat zijn de ontwikkelingen? Wat is de impact daarvan, wat betekent het voor je dagelijkse praktijk?

Download hier het prgramma (pdf).


Sprekers

Martijn David

Algemeen Secretaris
de Mediafederatie

Algemeen Secretaris Groep Algemene Uitgevers (GAU), Senior Adviseur Intellectueel Eigendom (IE), Collectieve Rechten en Privacy bij de Mediafederatie. Martijn David werkte lang voor algemene uitgeverijen voordat hij in 2012 bij de GAU en later de Mediafederatie in dienst kwam. Hij geeft deze cursus nu een aantal jaren maar adviseert ook individuele leden en is betrokken bij de lobby voor het auteursrecht in Den Haag en Brussel.

Barry Pijnacker

Directeur Stichting UvO en directeur Stichting PRO, Cedar BV
Stichting UvO, Cedar BV

Directeur Stichting UvO en directeur Stichting PRO, Centrum voor Dienstverlening Auteurs- en aanverwante Rechten (Cedar). Cedar maakt zich sterk voor het belang van auteursrechthebbenden.


Programma

09:30

Online registratie

9:45

Auteursrecht, back to basics en actualiteiten, door Martijn David 

In een tijd waarin teksten en illustraties steeds meer gemaakt worden door AI en andere software gaat Martijn hier nog even terug naar wat het auteursrecht precies inhoudt, wat beschermd wordt en wat uitzonderingen zoals bijvoorbeeld tekst- en datamining (TDM) zijn. En hoe zit het met gebruik van werken in filmpjes, luisterboeken en podcasts? Hij zal ook aandacht besteden aan een aantal recente zaken zoals de Jiskefet-uitspraak en de diverse uitspraken in de zaak Max Verstappen tegen Picnic.

10:45

Korte pauze

11:00

Het bonte landschap van collectieve regelingen en de impact van de digitale versnelling, door Barry Pijnacker

Barry schetst de achtergronden, nut en noodzaak van het collectief beheer voor uitgevers (leenrecht, thuiskopie, reprorecht en de regelingen van Stichting UvO in het onderwijs). Daarnaast bespreekt hij de ontwikkelingen en de mogelijke impact hiervan op deze regelingen.

12:00

Afsluiting programma